Tijdens het productieproces van onze collecties worden verschillende processen uitgevoerd die veel impact hebben op het milieu. Denk hierbij aan het verbouwen van katoen, het verven van de stof en het gebruik van chemicaliën. Door verantwoorde keuzes te maken leveren wij een positieve bijdrage aan het milieu. 

Product

Wij vragen onze leveranciers om verantwoord te handelen. Zo sporen wij hen aan om passende maatregelen te nemen om nadelige effecten op het milieu te voorkomen of te minimaliseren. Daarbij moeten onze leveranciers voldoen aan alle toepasselijke milieuwetten en -voorschriften in het betreffende land. Daarom is het belangrijk dat de leverancier ons inzicht geeft in de procedures en normen voor het gebruik van bijvoorbeeld water, energie en chemicaliën.  

Grondstoffen

De meest voorkomende materialen in onze collectie zijn Katoen, Polyester en Viscose. Voor de grondstoffen van onze producten, onderzoeken we duurzame(re) mogelijkheden bij onze leveranciers. Hierbij maken we gebruik van de recent (2021) gepubliceerde Modint Fiber Matrix. Deze matrix geeft inzicht in duurzamere alternatieven ten opzichte van het gebruikelijke materiaal zoals Katoen, Polyester en Viscose. Van duurzaam materiaal zoals biologisch katoen, recycled polyester of materialen van producent Lenzing vragen wij altijd het certificaat op bij de leverancier. 

Chemicaliën 

Tijdens het productieproces van onze collecties worden chemicaliën gebruikt. Deze zijn nodig in bijvoorbeeld het verfproces of het drukken van prints. Op het gebied van chemicaliën moeten wij voldoen aan de minimale wettelijke vereisten binnen de Europese Unie. Omdat onze leveranciers over het algemeen de controle hebben over welke chemicaliën worden toegepast tijdens de productie, hebben wij in samenwerking met brancheorganisatie Modint een Restricted Substances List (RSL) opgesteld. Op deze manier informeren wij onze leveranciers over alle verboden chemicaliën en chemicaliën waarbij enkel een beperkte hoeveelheid geaccepteerd wordt in alle productieprocessen en producten. Het doel van deze Restricted Substances List is om het gebruik van gevaarlijke stoffen in de toeleveringsketen van textiel en kleding te verminderen. Al onze leveranciers hebben deze lijst ondertekend. Om te controleren of onze leveranciers zich aan de RSL houden laten we drie keer per jaar willekeurig geselecteerden kledingstukken testen bij een onafhankelijk organisatie. De resultaten van deze testen worden gemonitord en bijgehouden in ons Chemical Management System (CMS).

Dierenwelzijn

Om het risico op schending van dierenrechten tegen te gaan hebben wij een Dierenwelzijnsbeleid opgesteld. Dit beleid is onderdeel van onze algemene leveringsinstructies voor leveranciers. In dit beleid vragen wij al onze leveranciers van wol, zijde, leer, dons en veren of andere dierlijke vezels om dierenleed in de productie- of toeleveringsketen te voorkomen, verminderen en uit te bannen. Daarbij vragen wij ze garanties te bieden voor dierenwelzijn bij het gebruik van producten van dierlijke oorsprong. Daarbij eisen wij dat de vijf vrijheden worden gevolgd zoals opgesteld door FAWC:

  1. Dieren zijn vrij van honger en dorst
  2. Dieren zijn vrij van ongemak
  3. Dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte
  4. Dieren zijn vrij van angst en stress
  5. Dieren zijn vrij om natuurlijk gedrag te vertonen