Het produceren van kleding heeft veel impact op het milieu. Denk hierbij aan het verbouwen van katoen waar veel water voor nodig is en het verven van de stof waar chemicaliën aan te pas komen. Door verantwoorde keuzes te maken wordt geprobeerd onze impact op het milieu te verminderen. Zo worden duurzamere alternatieve voor conventioneel katoen gebruikt in de collectie, en wordt waar mogelijk voor all-over printen gekozen in plaats van het de stof verven. Voor het gebruik van chemicaliën is een Restricted Chemical List (RSL) opgesteld in lijn met REACH. In deze RSL staan chemicaliën en andere schadelijke stoffen genoemd die wel gebruikt mogen worden tijdens het productieproces, maar niet terug gevonden mogen worden in de eind producten.

GRONDSTOFFEN

De meest voorkomende materialen in de collectie zijn Katoen, Polyester en Viscose. Shoeby doet zijn uiterste best om deze stoffen te vervangen voor een beter of duurzamere alternatief. Hierbij maakt Shoeby gebruik van de “Sustainable Buying Guide” in lijn met de (2021) gepubliceerde Modint Fiber Matrix. Deze matrix geeft inzicht in duurzamere alternatieven ten opzichte van het conventionele materiaal zoals Katoen, Polyester en Viscose. Om te verifiëren dat het materiaal voldoet aan de duurzaamheidseisen word er altijd, waar mogelijk, een certificaat op gevraagd bij de leverancier. Op https://modint.nl/thema/buying-production/documenten/149-modint-fiber-matrix vind je meer informatie over de Modint Fiber Matrix.


MORE SUSTAINABLE

De items waarvan het materiaal is vervangen voor een betere keuze is te herkennen aan het label online "more sustainable" en aan de hang-tag. Dit label geeft aan dat bij het gebruik van katoen het conventionele katoen is vervangen voor Biologisch of Gerecycled katoen. Bij het gebruik van polyester de polyester is vervangen voor Gerecycled PET polyester (RPET). Dat bij het gebruik van Viscose, Lyocell en Modal dat de grondstof van deze materialen afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, conform de duurzaamheidscriteria van FSC®. Op https://hotbutton.canopyplanet.org/ vind je meer informatie over de duurzaamheidscriteria's van FSC®.


Het katoen in onze collectie is ingekocht via Better Cotton. Omdat we onze termen blijven definiëren aan de hand van actuele regels, wordt er in de productomschrijving exact aangegeven van welk initiatief het katoen afkomstig is, bijvoorbeeld Better Cotton, Organic of gerecycled. 


BETTER COTTON


Shoeby werkt sinds 2023 samen met het Better Cotton Initiative (BCI) om de katoenproductie wereldwijd te verbeteren.

Door katoenproducten van Shoeby te kopen, ondersteunt u een verantwoorde katoenproductie via het Better Cotton Initiative. Het Better Cotton Initiative (BCI) leidt boeren op om water efficiënt te gebruiken, te zorgen voor de gezondheid van de bodem en natuurlijke habitats, het gebruik van de meest schadelijke chemicaliën te verminderen en de principes van waardig werk te implementeren. Better Cotton producten zijn ingekocht via een mass balance systeem en bevat daardoor mogelijk geen Better Cotton. Op www.bettercotton.org/massbalance vind je meer informatie.CHEMICALIEN

Om de veiligheid van de producten te garanderen test Shoeby drie keer per jaar willekeurig geselecteerde items op chemicaliën. Deze testen zijn noodzakelijk om te verifiëren of de producten zijn geproduceerd in lijn met onze RSL en voldoen aan de Europese veiligheidsrichtlijnen. De resultaten van deze testen worden gemonitord en bijgehouden in het Chemical Management System (CMS).


DIERENWELZIJN

Shoeby streeft naar goede omstandigheden voor mens, milieu en dier. Wij hebben een Dierenwelzijnsbeleid opgesteld om het welzijn van dieren te waarborgen. Dit beleid is onderdeel van de Code of Conduct. In dit beleid wensen wij om dierenleed in de productie- en toeleveringsketen te voorkomen, verminderen en uit te bannen.

Leveranciers die gebruik maken van dierlijke materialen vragen wij garanties te bieden voor dierenwelzijn bij het gebruik van producten van dierlijke oorsprong. De vijf vrijheden opgesteld door FAWC zijn de basis uitgangspunten van het Dierenwelzijnsbeleid. Zie hieronder de vijf vrijheden:

·       Dieren zijn vrij van honger en dorst

·       Dieren zijn vrij van ongemak

·       Dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte

·       Dieren zijn vrij van angst en stress

·       Dieren zijn vrij om natuurlijk gedrag te vertonen

Shoeby maakt geen gebruik van materiaal afkomstig van bedreigde diersoorten, exotische dierenhuiden, bont en angora. Op https://webarchive.nationalarchives.gov.uk/ukgwa/20121010012427/http://www.fawc.org.uk/freedoms.htm vind je meer informatie over de vijf vrijheden.