risico’s dierenwelzijn

Om het risico op schending van dierenrechten tegen te gaan heeft Shoeby een Dierenwelzijnsbeleid opgesteld. Dit beleid is onderdeel van onze GDI. In dit beleid vragen wij al onze leveranciers van wol, zijde, leer, dons en veren of andere dierlijke vezels om dierenleed in de productie- of toeleveringsketen te voorkomen, verminderen en uit te bannen en garanties te bieden voor dierenwelzijn bij het gebruik van producten van dierlijke oorsprong. 

Omdat wij geen tot nauwelijks producten van dierlijke materialen produceren, zien wij dierenwelzijn momenteel niet als prioritair thema. Wanneer wij in aanraking komen met producten van dierlijke oorsprong, zullen wij hier verder onderzoek naar doen en eventueel controle op uitvoeren.

onze aanpak

Actieplan ter voorkomen en verminderen van negatieve impact in onze supply chain. Hieronder wordt beschreven aan welke risico’s prioriteit is gegeven en welke plannen er zijn gemaakt naar aanleiding van deze risico’s.


Chemical Management System

Om te controleren of onze leveranciers zich aan de RSL houden, zijn we momenteel bezig met het opzetten van een Chemical Management System (CMS). Dit betekent dat we onze producten door middel van testen gaan contoleren op schadelijke en/of verboden chemicaliën. De resultaten worden geregistreerd en gemonitord in een document.

We hebben nu een selectie gemaakt van 16 producten bij leveranciers waar grote orders geplaatst zijn om willekeurig te testen of zij zich houden aan de door ons opgestelde richtlijnen en waar zij voor getekend hebben door middel van onze GDI. In samenwerking met een expert op het gebied van chemicaliën vanuit Modint, worden testen geselecteerd per product. De testen zullen worden uitgevoerd door Bureau Veritas in Turkije. 

Naar aanleiding van de resultaten gaan wij een concreet plan van aanpak maken, hoe we dit structureel kunnen implementeren en om inzicht te krijgen óf en waar onze risico’s liggen op het gebied van product en leverancier. De intentie is om structureel testen te gaan uitvoeren op onze producten en wanneer een leverancier niet voldoet, trainingen aan te bieden zodat ze kennis op kunnen doen en zich kunnen bijscholen en ontwikkelen op het gebied van chemicaliën. 


Dierenwelzijn

Omdat wij geen tot nauwelijks producten van dierlijke materialen produceren, zien wij dierenwelzijn momenteel niet als prioritair thema. Er is geen plan van aanpak gemaakt op het gebied van dierenwelzijn. Wanneer wij in aanraking komen met producten van dierlijke oorsprong, zullen wij hier verder onderzoek naar doen en eventueel controle op uitvoeren.